Yetişkinler gibi çocukların da davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını ifade etmeye ihtiyaçları vardır. Fakat hem dil gelişimi tamamlanmadığı hem de soyut düşünmeleri gelişmediği için bunu yapmakta zorluk yaşayabilirler. Oyun çocukların duygularını ifade etmelerine yardımcı olan bir araç niteliği taşır. Yani oyun aslında çocukların ifade dilidir.
Çocukların ifade edemedikleri duygular zamanla çoğalır ve çocuklar bu duygular ile baş etmekte zorluk yaşarlar, duygularını düzenleyemeyen ve sağlıklı şekilde dışa vuramayan çocuklarda davranış sorunları ortaya çıkar.
Örneğin kaygı ya da korku duygusunu yönetemeyen ve düzenleyemeyen çocuklarda; tırnak yeme, çiş kaçırma-kaka tutma, öfke ve agresyon gibi davranış sorunları ortaya çıkabilir. Oyun terapisi ise tam olarak çocukların bu ihtiyaçlarını karşılar; yani duygularını oyun dili ile sağlıklı bir şekilde aktarmalarını ve dışa vurmalarını amaçlar.
Bunun yanında oyun terapisi aynı zamanda çocukları özgüven konusunda desteklemesi için oyun ve oyuncak seçimlerinde bulunarak kendilerini birey olarak görmelerini sağlar ve duygularının, davranışlarının başkaları tarafından görülmesine ve anlaşılmış hissetmesine yardımcı olur.